Vanaf 1 februari 2022 dient elke grenspassage geregistreerd te worden in de digitale tachograaf. Deze regelgeving komt tot stand door het mobiliteitspackage wat in juli 2020 is aangenomen door het Europees Parlement. De reden hiervoor is dat er beter gecontroleerd kan worden op bv. cabotage vervoer en detacheringsregels voor het personeel.
Tachograaf rolletjes
In deze afleveringen vertelt John alles over tachograaf rolletjes. Hoeveel moet je er bij je hebben, waar is de achterkant voor bedoeld en hoe vervang je een rolletje?
Maximale arbeidstijd
In deze aflevering van het BAS Tachograaf Journaal vertelt John alles over de maximale arbeidstijd per week. Zoals jullie weten, mogen chauffeurs maximaal 60 uur arbeidstijd hebben in één werkweek. Let op: in 16 of 26 weken ligt het gemiddelde aantal uren wat je per week gewerkt mag hebben op 48 uur.
Handmatige invoer
Er zijn verschillende momenten en situaties waarbij je handmatig iets in moet voeren in de tachograaf. Bijvoorbeeld 's morgens de rust van de vorige dag registreren, de landcode invoeren of bij out of scope rijden. Als dit soort handmatige invoeren ontbreken, staat hier een boete op van 100 euro (voor de chauffeur). Dus let goed op en voer deze handelingen op de juiste manier uit.
Artikel 12 Verordening 561/2006
Artikel 12 is bedoeld voor een noodzakelijke afwijking van de artikelen 6 t/m 9: Minimale rusttijden of maximale rijtijden. Het kan zijn dat door noodgevallen of calamiteiten niet tijdig een geschikte stopplaats gevonden kan worden. Wat mag je en hoe moet je dit artikel dan toepassen? In deze film legt John jullie het uit!
Bewijslast aanleveren tijdens controle
Één van de wijzigingen die per 1 februari 2022 zijn ingegaan, is dat de inspectie de mogelijkheid heeft om onderweg jouw 60-urige werkweek te controleren. Echter hebben chauffeurs per 1 februari ook meer mogelijkheden gekregen om bewijslast aan te leveren bij een eventuele controle. Je mag voortaan namelijk contact opnemen met je werkgever en je hebt de mogelijkheid om digitaal stukken aan te leveren tijdens de controle. Weet dus dat je meer rechten hebt bij een controle en maak er gebruik van indien nodig.
Het gebruik van sleuf twee
In deze aflevering vertelt John jullie alles over het gebruik van sleuf twee in de digitale tachograaf. Je gebruikt deze sleuf bij dubbel bemand rijden en als je gebruik wil maken van de 30-urige dag. Ook wordt sleuf twee gebruikt als je als mentorchauffeur met een collega mee rijdt om diegene in te leren. Hoe ga je dan om met arbeidstijd en rust? Bekijk de film, John legt het je uit!
De bestuurderskaart
In deze aflevering van het BAS Tachograaf Journaal alles over de bestuurderskaart: - Waar kun je deze aanvragen? - Hoe ontvang je de kaart? - Wat moet je doen als je de bestuurderskaart kwijtraakt of als de kaart defect is?
De bedrijfskaart
In deze aflevering vertelt John alles over de bedrijfskaart: - Waar kun je deze aanvragen? - Wat kun en moet je ermee doen? - Hoeveel mag je er hebben?
Counterfunctie
In deze aflevering van het tachograaf journaal vertelt John alles over de counterfunctie in de digitale tachograaf. Hier kun je -tijdens stilstand- veel informatie uit halen. Denk aan: - Wekelijkse rij-/rusttijd - Arbeidstijd - Pauze
ITS en VDO data
In deze aflevering vertelt John alles over de ITS en de VDO data. ITS staat voor Intelligent Transport System. Middels de ITS-interface kunnen voertuiggegevens of andere data gedeeld worden met andere systemen. Bijvoorbeeld een koppeling met een boordcomputer of zelfs de CAN-bus.
4.0 Smart Tachograaf
In deze aflevering vertelt John alles over de generatie 2, versie 1 tachograaf. Oftewel de 4.0 en 4.01 tachograaf. Deze tachograaf heeft een DSRC module, publiceert ITS data en zorgt voor een GNSS signaal zodat de locatie bepaald wordt. Hierdoor gaan veel chauffeurs er vanuit dat als ze bijvoorbeeld een landsgrens overschrijden, dit punt ook automatisch wordt vastgelegd. Dat is echter nog niet het geval! Ook met een 4.0 tachograaf dien je het nog steeds handmatig in te voeren als je de grens over gaat.
DSRC-module
De afkorting staat voor Dedicated Short Range Communication. Iedere zestig seconden bewaart de tachograaf de meest recente ritgegevens die nodig zijn voor wegcontroles. Met deze geïntegreerde DSRC-module (in de 4.0 en slimme tachografen in de toekomst) kan een controlerende instantie de tachograaf op afstand inzien en bijvoorbeeld beoordelen of er een kaart aanwezig is en of er rijsnelheid is. Daarnaast zijn kenteken, ijkdatum en andere zaken inzichtelijk voor de controlerende instantie. Voordeel is dat als alles in orde is; je niet meteen aan de kant gezet wordt.
Veiligstellen van data
In deze aflevering vertelt John alles over het veiligstellen van data van de tachograaf en bestuurderskaart. De tachograaf in de truck moet minimaal 1 keer per 3 maanden uitgelezen worden. De bestuurderskaart 1x per 28 dagen. Vaker mag natuurlijk altijd en is ook verstandig.
Tachograaf ijken
In deze aflevering vertelt John alles over de ijking van de tachograaf. In tegenstelling tot een gewone APK, hoeft de ijking van de tachograaf maar 1 keer in de twee jaar te worden uitgevoerd. De meeste transportbedrijven hebben natuurlijk een schema voor onderhoud en keuringen, maar als chauffeur kun je ook zelf checken wanneer de tachograaf toe is aan een keuring/ijking. Bekijk de video hieronder hoe je dit kan doen.
Rijtijden
Deze aflevering van het BAS Tachograaf Journaal staat in het teken van rijtijden. Rijtijden die je dagelijks, wekelijks en tweewekelijks mag hebben. Mocht je willen weten hoeveel rijtijd je in een dag of week je hebt, kun je dit heel makkelijk terugvinden in de tachograaf, in het countermenu. Check hiervoor aflevering 10 van het BAS Tachograaf journaal.
Rusttijden
In deze aflevering vertelt John alles over rusttijden: De dagelijkse rust en de wekelijkse rust. Houd de rusttijd altijd in ere, zowel voor je eigen gezondheid als voor de veiligheid op de weg.
Bediening boot/-treinfunctie
In deze aflevering vertelt John alles over de boot/-treinfunctie en hoe je de rusttijd mag onderbreken om de boot of trein op en af te rijden.
Kaart kwijt
We verliezen allemaal wel eens iets. Maar wat nu als je jouw bestuurderskaart bent verloren? Ga dan in ieder geval niet zomaar rijden en de achterkant van een printout invullen. Zorg ervoor -om boetes te voorkomen- dat je de juiste procedure volgt.
Adaptief groot licht
Leiden uw routes over drukke wegen tijdens donkere uren? Met adaptief groot licht kunt u groot licht gebruiken, zonder bestuurders van andere voertuigen te hinderen. Wanneer het systeem namelijk andere voertuigen vóór u detecteert, vermindert het systeem automatisch het licht dat op hen is gericht. Dat houdt in dat u in het donker kunt rijden met grootlicht ingeschakeld, waarbij het adaptieve grootlicht de lichtstraal optimaliseert zodat u het beste zicht heeft en tegenliggers er geen hinder van ondervinden.