De energietransitie is in volle gang. Er ontstaat steeds meer concrete wet- en regelgeving voor transportondernemers, energieleveranciers en truckfabrikanten. De tijd om te verduurzamen is dan ook nu. BAS Truck Center omarmde enkele jaren geleden als één van de eersten de overstap naar elektrisch materieel. Daarmee rijden we al enkele jaren voorop. Net als onze pionierende klanten, die nu ruim 1 jaar kilometers maken in hun elektrische Volvo truck of Renault bedrijfswagen.
 
Elektrisch materieel heeft de toekomst. BAS Truck Center helpt klanten het maximale uit elektrisch materieel te halen. Mede door te investeren in eigen mensen middels opleidingen voor het veilig werken aan elektrische voertuigen. We laten graag zien hoe, schakel je mee?


Energietransitie met impact
De besluiten uit het klimaatakkoord van Parijs werken als een katalysator voor de markt van elektrische voertuigen. Een ontwikkeling waar BAS Truck Center op inspringt, vertelt commercieel directeur Ruud van Outersterp: “De impact van deze transitie op onze branche is groot. Bij BAS zien we dit vanaf de eerste minuut en handelen we ernaar. Juist om waardevolle ervaring op te doen door voorop te lopen. Dat betekent dat wij onze klanten optimaal kunnen bedienen met kennissessies, masterclasses, begeleiding bij subsidieaanvragen, offerte trajecten en TCO-berekeningen. Alles gericht op het proactief en volledig informeren over de elektrische voertuigenmarkt. Dit helpt hen competitiever te zijn in hun branche.”

Volvo en Renault Trucks zijn de eerste en enige fabrikanten die een volledige productielijn elektrisch materieel aanbieden. BAS Truck Center is in januari 2023 gestart met het uitleveren van de eerste elektrische trucks en bedrijfswagens in Nederland.

Investeren in medewerkers
De overstap naar elektrisch is een gigantische ontwikkeling binnen de automotive. Zowel voor BAS Truck Center als haar klanten. Vandaar dat BAS alle medewerkers structureel traint om van zoveel mogelijk (technische) kennis te voorzien. Pleun Driessen, Learning & Development expert BAS Truck Center, legt uit: “Daardoor kunnen zij aan elektrisch materieel werken en klanten optimaal adviseren. In samenwerking met Volvo en Renault Trucks bieden we een reeks trainingen aan die leren om veilig en verantwoord te werken aan elektrische voertuigen. Gericht op onder meer gevaarherkenning en het werkplaatsproces, maar ook voertuig specifieke trainingen om aan het hoogspanningssysteem te werken en dit binnen/buiten bedrijf te stellen. Daarnaast ontwikkelden we, in samenwerking met het Summa college in Helmond, een maatwerktraining voor een grote groep collega’s die niet direct aan elektrisch materieel sleutelt, maar wel klantcontact heeft. Zodat ook zij klanten vanuit hun rol kunnen adviseren over elektrisch materieel.”

Gedreven in service en onderhoud
Het onderhouden van elektrische voertuigen is aanzienlijk anders dan diesel aangedreven materieel. Dat ondervinden ook servicemanager Johan Walop en monteur Marcel van Helden. Johan: “Het is een andere manier van kijken naar onderhoud en vrachtwagens. Hoewel er minder onderhoud is aan de elektrische vrachtwagen, vraagt het wel om meer technische kennis. Zaken die eerst vanzelfsprekend waren, zijn nu niet meer zo eenvoudig. Het vervangen van de waterslang van een dieselmotor, bijvoorbeeld, kan elke monteur uitvoeren. Bij een elektrische vrachtwagen kunnen er allerlei koel- en verwarmingsproblemen ontstaan. Dat luistert zeer nauw.”
 

Foto links: Marcel van Helden, monteur BAS Truck Center Tilburg | Foto rechts: Johan Walop, servicemanager BAS Truck Center Tilburg

Marcel: “Je ziet onder meer niet of een elektrisch voertuig onder hoogspanning staat. In de trainingen leerden we altijd de veiligheid te bewaken en hoe we elektrische voertuigen buiten bedrijf kunnen stellen.”

Chef monteur Joep Geurts beaamt dat er met elektrisch materieel uitdagingen ontstaan: “Het simpel vervangen van olie is er niet meer aan de orde, het onderhoud zal steeds vaker bestaan uit het controleren van systemen. En dat vraagt om meer technische kennis. Dankzij de trainingen vanuit BAS kunnen we veilig aan de elektrische voertuigen van Volvo en Renault Trucks werken.”

Marcel vult aan: “Elektrisch kent ook voordelen. De apk is bijvoorbeeld makkelijker. Er zijn geen uitlaatmetingen meer en we hoeven brandstofsystemen bijvoorbeeld niet meer te controleren.”

Optimaal advies over elektrisch
Naast het waarborgen van een veilige werkplaats en het leren werken aan elektrische voertuigen, traint BAS Truck Center medewerkers ook over de werking en voordelen van elektrisch materieel. Dat bevestigt ook service adviseur Koen van der Heijden: “We kunnen klanten nu de verschillen uitleggen tussen diesel en elektrisch. Daarbij weten we alles over actieradius, milieuzones, wet- en regelgeving, kosten en besparingen. Het is onze taak klanten te laten zien hoe zij hun elektrische voertuigen optimaal kunnen gebruiken.”

Samen in een stroomversnelling
Alle vier de heren juichen de ontwikkelingen van harte toe. Gezamenlijk onderstrepen ze: “Generaties voor ons hebben jarenlang enkel aan diesel vrachtwagens gewerkt. Wij mogen nu sleutelen aan elektrisch materieel. Het is een nieuwe wereld waar BAS Truck Center als pionier is ingestapt. Elektrisch staat nog enigszins in de kinderschoenen, maar gaat zich de komende jaren verder ontwikkelen. Die voorsprong die BAS heeft gepakt, gaat zijn vruchten afwerpen. Want niet alleen monteurs worden getraind, iedereen in het bedrijf wordt erin meegenomen. Ze bieden alle medewerkers de mogelijkheid om mee voorop te rijden in de energietransitie. En dat is geweldig!”

BAS Truck Center
BAS Truck Center is dé partner en innovator in nieuwe (elektrische) trucks, bedrijfswagens en bijbehorende services. Als officieel dealer van Volvo en Renault Trucks biedt BAS Truck Center -vanuit de vestigingen in Tilburg, Nijmegen, Veldhoven en Veghel- de transportsector concrete oplossingen voor alle vraagstukken rond transportmaterieel.

Wil jij je carrière een (elektrische) boost geven? Kijk dan op werkenbijbas.com en ga vol gas bij BAS!