Duizenden kilometers kabels en leidingen voorzien bedrijven en woningen in Nederland van water, data en energie. Holland Drilling is de specialist voor het ontwerpen en realiseren van deze ondergrondse infrastructuur. “Wij zijn constant op zoek naar innovaties op het gebied van sleufloze technieken waarmee we ons kunnen onderscheiden.”
Holland Drilling uit Cuijk is het toonbeeld van een bedrijf dat zich succesvol heeft getransformeerd. Van een traditioneel bedrijf dat kabels en leidingen legt naar expert op het gebied van zeer specialistische, horizontaal gestuurde boringen, de zogenoemde sleufloze technieken voor het aanbrengen van kabels en leidingen. “Wij zijn in 2001 begonnen”, vertelt Eric Derks, mede-eigenaar van Holland Drilling. “Voor die tijd legden wij telefoon- en netwerkkabels aan. Dat ging op de toen traditionele manier: sleuf graven, kabel erin, sleuf weer dicht. Er waren echter zoveel bedrijven die in die vijver visten dat we zagen dat we daarmee op de langere termijn ons brood niet konden blijven verdienen. We moesten op zoek naar iets exclusiefs.”
SLEUFLOOS AANBRENGEN VAN KABELS EN LEIDINGEN
Een machine die Derks onderweg langs de weg zag staan bracht hem op het spoor van sleufloze boortechnieken. “Ik vroeg me af wat ze met die machine aan het doen waren. Bleek dat daarmee een horizontaalgestuurde boring werd uitgevoerd. Thuis ben ik me daar verder in gaan verdiepen en raakte ik steeds meer overtuigd van de potentie van deze boortechniek. Zeker in die tijd waren daar in Nederland nog niet veel bedrijven mee bezig en was het een nichemarkt. We hebben toen besloten om hier op in te zetten en letterlijk een nieuwe markt aan te boren. Eigenlijk iets doen wat een ander niet doet”, vat Derks het samen. “Deze techniek biedt een heleboel voordelen. Ten eerste beperkt het de bovengrondse overlast omdat je niet hele straten hoeft open te breken. Daarnaast kun je met deze techniek bijvoorbeeld ook rivieren, wegen en spoorrails kruisen. Wij kunnen boringen tot bijna een kilometer lengte uitvoeren. Verder is de range aan buisdiameters die wij kunnen aanbrengen met persboringen, tot wel 1,80 meter, uniek in Nederland.”
INFRASTRUCTUUR VAN MORGEN
Holland Drilling gebruikt zijn innovatieve karakter ook om te anticiperen op allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. “De maatschappij verandert en technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op”, vertelt Derks. “Het bestaande netwerk voor water, data en energie moet steeds vaker worden aangepast en uitgebreid om aan de toenemende behoefte te blijven voldoen. Nu voeren we bijvoorbeeld veel boringen uit voor de aanleg van glasvezelnetwerken. Daar zijn we met vijf machines continu mee bezig. Ook de energietransitie heeft gevolgen voor ons werk. De druk op het elektriciteitsnetwerk wordt steeds groter en die vraag zal blijven toenemen, dus het net moet daarop worden toegerust. In feite zijn we dus bezig met de infrastructuur van vandaag én morgen.”
DRUK IN DE BODEM
Voor het verwijderen van leidingen bedenkt Holland Drilling eveneens inventieve oplossingen om de wensen van opdrachtgevers te kunnen honoreren. “Het wordt steeds drukker in de bodem”, vertelt Derks. “De afgelopen decennia is de infrastructuur in Nederland enorm uitgebreid waardoor het vervangen van oude leidingen voor overlast zorgt of onmogelijk is. Steeds vaker krijgen we de vraag om oude leidingen sleufloos te verwijderen. Daar hebben we inmiddels ook de nodige ervaring mee, met onder meer het verwijderen van drinkwaterbuizen en HDPE- en stalen buizen onder een spoorlijn in België.”
PROACTIEF MEEDENKEN
De samenwerking tussen Holland Drilling en BAS Truck Center bestaat al vele jaren. “Een truck bestellen is niet zo moeilijk”, stelt Derks. “Het gaat erom de juiste truck te configureren en dat blijkt vaak iets gecompliceerderte zijn dan je aanvankelijk denkt. BAS Truck Center vraagt goed door wat we verwachten van een truck. Dat heeft al diverse keren geleid tot een andere configuratie, zodat de truck breder inzetbaar is. Daarin zien we duidelijk de meerwaarde van BAS Truck Center. Ook de klantgerichtheid en het meedenken zijn echt uitzonderlijk. Die houding komt ook in andere facetten naar voren. Voorbeeld: we hebben een tijdje gebruikte Volvo-trucks gehad. Als er dan een onderdeel vervangen moest worden, nam BAS het initiatief om te vragen hoe lang we deze trucks in de vloot wilden houden en of het dan vanuit kostenoogpunt gunstiger zou zijn om een gebruikt onderdeel te monteren. Een voorbeeld van een situatie waarbij BAS proactief meedenkt en op de stoel van de ondernemer gaat zitten – en dat bedoel ik positief.”
‘KEUZE VOOR VOLVO TRUCKS’
Holland Drilling heeft op dit moment zeven Volvo-trucks in de vloot: vier Volvo FMX-container/bakwagens en drie Volvo FL-trucks. Eric Derks: “Een aantal daarvan heeft een bijzondere opbouw. Zo zijn twee trucks voorzien van een zuigunit waarmee we boorvloeistof afzuigen en heeft een van de bakwagens een pompunit. Een ander fungeert als gereedschapswagen.”
Lees meer artikelen in BASTA 41