Volvo Trucks is voor het vijfde jaar op rij de marktleider in het segment zware elektrische vrachtwagens (GVW van 16 ton en meer) in Europa. Er werden in 2024 in Europa 1.970 elektrische Volvo-trucks geregistreerd, wat resulteerde in een segmentaandeel van 47%. De top vijf markten voor Volvo’s elektrische vrachtwagens in 2024 waren Nederland, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. Volvo Trucks heeft ook een leidende positie in Noord-Amerika, met een marktaandeel van meer dan 40% binnen dit segment in 2024.
“We zijn trots om de transitie naar emissievrij transport te leiden. We hebben een zeer sterk portfolio van elektrische vrachtwagens voor regionaal, stads- en bouwtransport. Onze volgende elektrische truck op de markt zal langere afstanden tot 600 kilometer op één enkele lading kunnen rijden”, zegt Roger Alm, president Volvo Trucks.
“Alle transportbedrijven, groot en klein, die vooroplopen en investeren in elektrische vrachtwagens wil ik bedanken”, zegt Roger Alm. “Ik ben zo trots dat jullie Volvo kiezen als partner op de weg naar zero emissies! Ook dank aan onze dealers, leveranciers en collega’s binnen de Volvo Group.”
Volvo Trucks, dat in 2019 begon met de serieproductie van elektrische trucks, heeft nu acht elektrische truckmodellen in het productassortiment en heeft in totaal meer dan 4.800 elektrische vrachtwagens aan klanten wereldwijd geleverd.
“De groei van het aantal elektrisch aangedreven Volvo-trucks gaat hard. Onze totale vloot heeft nu meer dan 140 miljoen kilometer gereden bij klanten over de hele wereld. Steeds meer elektrische vrachtwagens zijn onderweg, rijden in nieuwe geografische gebieden en verminderen elke dag de CO2-uitstoot voor onze klanten. Dat is geweldig om te zien”, vertelt Roger Alm.
In 2024 vertegenwoordigden elektrische trucks slechts 1,3% van de totale vrachtwagenmarkt in Europa. Dat is een goed begin, maar er is meer nodig om de energietransitie te versnellen. Een bredere acceptatie van elektrische vrachtwagens is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de uitbreiding van de openbare laadinfrastructuur inclusief de capaciteit van het elektriciteitsnet, een gunstiger TCO (total cost of ownership) voor transportbedrijven, openbare aanbestedingen van transport zonder uitlaatgasemissies en een duurzame toeleveringsketen.
“Om de verschuiving naar emissievrij transport te versnellen, is het hebben van elektrische vrachtwagens onvoldoende. Volgens onze analyse hebben we 40.000 snelladers langs Europese wegen nodig, om een potentieel totaal van 400.000 elektrische vrachtwagens tegen 2030 van stroom te kunnen voorzien. Ook zijn efficiëntere economische beleidsmaatregelen nodig die het bezit van elektrische vrachtwagens winstgevend maken voor alle transportbedrijven”, zegt Roger Alm.
“We staan in nauw contact met alle belanghebbenden, omdat het heel duidelijk is dat er veel meer moet worden gedaan – en met een groter gevoel van urgentie – om ervoor te zorgen dat de transitie nu versnelt.”
Met ‘Europa’ wordt de Europese Unie inclusief het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland bedoeld (EU30) en met ‘Noord-Amerika’ de VS en Canada.
” De kaart toont de toename in activiteit van elektrische Volvo-trucks in Europa vanaf het begin van 2023 (links) tot midden 2024 (rechts). Het rode gedeelte laat zien waar de meeste elektrische vrachtwagens van Volvo Trucks in gebruik zijn.”
Volvo Trucks introduceert nieuwe aerodynamische verbeteringen door een beproefd concept uit de luchtvaartindustrie toe te passen op trucks. Subtiele maar impactvolle aanpassingen aan de cabine zullen de luchtweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.
Afval- en energiebedrijf HVC heeft een primeur: als eerste in Nederland neemt het twee nieuwe Volvo FM Low Entry-trucks in gebruik. HVC gaat met deze elektrische vrachtwagens, die zich onderscheiden met een extra lage instap en vergroot zicht, grofvuil inzamelen. De voertuigen zijn voor het eerst te zien op de stand van Volvo Trucks tijdens de ReinigingsDemoDagen op 14 en 15 mei in Biddinghuizen.
De vraag naar Volvo-trucks op (bio-)LNG neemt toe. In 2024 is de verkoop met meer dan 25% gestegen. Met hernieuwbare brandstoffen kan de CO2-uitstoot tot 100% worden verminderd. Het maakt dat trucks op (bio-)LNG een groeiende oplossing zijn voor transportbedrijven om hun CO2-voetafdruk te verkleinen tegen een gunstige TCO.