Afval- en energiebedrijf HVC heeft een primeur: als eerste in Nederland neemt het twee nieuwe Volvo FM Low Entry-trucks in gebruik. HVC gaat met deze elektrische vrachtwagens, die zich onderscheiden met een extra lage instap en vergroot zicht, grofvuil inzamelen. De voertuigen zijn voor het eerst te zien op de stand van Volvo Trucks tijdens de ReinigingsDemoDagen op 14 en 15 mei in Biddinghuizen.
Energie- en afvalbedrijf HVC zet twee nieuwe Volvo’s FM Low Entry met achterlader in voor het inzamelen van grofvuil bij particulieren in Velsen en Lelystad. “Toen we de deze vrachtwagen zagen, waren we direct overtuigd”, zegt Evert-Jan Plas, wagenparkbeheerder van HVC. “De Volvo FM Low Entry biedt een perfecte combinatie van wendbaarheid, laadvermogen en batterijcapaciteit en heeft daarnaast een lage instap en een vergroot zichtveld voor de chauffeur. En dat allemaal zonder uitlaatemissies.”
Met een wielbasis van 3,60 meter is de truck compact en zeer geschikt voor inzet in woonwijken. Tegelijkertijd biedt de vrachtwagen met deze opbouw een netto laadvermogen van elf ton, vergelijkbaar met een dieselvariant. “In de praktijk laden we overigens maximaal zeven ton omdat grofvuil vooral volumineus is. En actieradius is voor ons geen issue, want we rijden maximaal honderd kilometer op een dag”, legt Plas uit.
De trucks zijn af-fabriek voorzien van een elektrische Power Take-Off (e-PTO) voor de aandrijving van de opbouw, die ook draait op de accu’s van het voertuig. Beide FM Low Entry-trucks hebben vier accupakketten – voor HVC voldoende om een volledige dag te kunnen rijden en werken.
De Volvo FM Low Entry onderscheidt zich door de extra lage instap. “We willen geen inzamelwagens meer met een treeplank aan de achterkant. Voor de veiligheid is het beter als bijrijders niet meer achterop het voertuig staan, maar meerijden in de cabine. Het aantal stops op een dag is afhankelijk van het aanbod, maar alles bij elkaar stappen zij heel wat keren in en uit. Dankzij de lage instap van de FM Low Entry gaat dat heel makkelijk, ook aan de passagierszijde”, vertelt Plas.
Hij vervolgt: “De wettelijke regels voor achterladers worden steeds strenger. Zo is sinds vorig jaar een inklapbeveiliging verplicht, om er zeker van te zijn dat treeplanken omhoog geklapt zijn bij het achteruitrijden. Zijn ze niet ingeklapt, dan slaat het voertuig automatisch af en is deze kortstondig niet te gebruiken. Met de Volvo FM Low Entry met deze opbouw is dat geen issue meer vanwege het ontbreken van treeplanken.”
De Volvo FM Low Entry-trucks worden opgeladen bij de HVC-locaties in Velsen en Lelystad, al heeft het bedrijf op alle zeven vestigingen laadfaciliteiten. “Na werktijd staan de voertuigen gemiddeld veertien uur stil en dat is meer dan genoeg om ze volledig op te laden”, legt Plas uit. “In Velsen hebben we recent een laadplein geopend waar we acht voertuigen tegelijkertijd kunnen opladen. Ook bij onze vestiging in Lelystad kan aan het eind van de werkdag worden geladen.”
Voor HVC is deze aanschaf een belangrijke stap in het verder verduurzamen van het wagenpark. “We zijn sinds 2018 bezig met elektrisch rijden en inmiddels heeft bijna 20% van onze 400 voertuigen een elektrische aandrijving. Ons doel is om in 2030 zo’n 80% van ons wagenpark verduurzaamd te hebben. Naast het feit dat we dat als bedrijf belangrijk vinden, doen we dat ook omdat steeds meer gemeenten in ons werkgebied milieuzones en zero-emissiezones invoeren.”
De Volvo FM Low Entry-trucks waarmee HVC gaat rijden worden geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks en zijn voor het eerst te zien op de stand van Volvo Trucks bij de ReinigingsDemoDagen. De vakbeurs voor de afval- en reinigingsbranche is op 14 en 15 mei 2025 bij FlevoNice in Biddinghuizen.
HVC is een energie- en afvalbedrijf met 1.300 medewerkers. Het bedrijf werkt voor 52 gemeenten en acht waterschappen in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Friesland. Naast afvalinzameling en recycling richt HVC zich op warmteontwikkeling en -levering, windenergie, zonne-energie, energieproductie uit biomassa, gescheiden inzameling, vergisting/compostering, energieproductie uit restafval en slibverwerking en het beheer van de openbare ruimte.
We denken graag met je mee!
Volvo Trucks introduceert nieuwe aerodynamische verbeteringen door een beproefd concept uit de luchtvaartindustrie toe te passen op trucks. Subtiele maar impactvolle aanpassingen aan de cabine zullen de luchtweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.
De vraag naar Volvo-trucks op (bio-)LNG neemt toe. In 2024 is de verkoop met meer dan 25% gestegen. Met hernieuwbare brandstoffen kan de CO2-uitstoot tot 100% worden verminderd. Het maakt dat trucks op (bio-)LNG een groeiende oplossing zijn voor transportbedrijven om hun CO2-voetafdruk te verkleinen tegen een gunstige TCO.
Volvo Trucks heeft intussen meer dan 5.000 batterij-elektrische vrachtwagens geleverd aan klanten in 50 landen over de hele wereld. Met acht verschillende elektrische vrachtwagenmodellen die vandaag de dag in productie zijn, is Volvo’s leiderschap in elektrische vrachtwagens sterker dan ooit.